Document Type

Other

Publication Date

10-2013

Abstract

Capitol Valley Ranch, a one-acre home site situated on a larger working cattle ranch, is nestled into a rural high-altitude Colorado landscape. The design for the property required an integration of functions. A working ranch with horses, stables, and a barn coexists with a residence, thereby retaining traditional practices that preserve regional culture and open space values. The intimate and social spaces conducive to outdoor living and entertaining assimilate with the architecture and echo the site's naturalistic setting at 8,000 ft above sea level. In order to preserve the agricultural heritage of the valley, the design limited site disturbance, adhered to historical stormwater drainage patterns and ditch locations, and utilized native vegetation. Through careful site planning, the home makes use of passive solar energy to heat the swimming pool with solar panels. Bioclimatic design strategies, such as the use of vegetation to mitigate wind and sun exposure, produce comfortable outdoor spaces for three-season use.