Start Date

6-29-2016 4:00 PM

End Date

6-29-2016 6:00 PM

Abstract

The Post Falls South Channel Dam is located on the Spokane River in Post Falls, Idaho. The concrete gravity dam was constructed in 1906 and was recently rehabilitated. The rehabilitation project included several design elements; the primary objectives were the replacement of the six spillway gates and hoists and significant rehabilitation of the concrete. The South Channel Dam rehabilitation encountered several challenges due to the age and condition of the existing structure, the large scale of the rehabilitation, and the location of the project. The concrete rehabilitation addressed several challenges which are presented in detail. The existing concrete consisted of cyclopean concrete; concrete demolition and surface preparation also revealed large voids and substantial areas of low strength material. This paper presents lessons learned along with procedural methods implemented for effective change management during construction. The project was ultimately a success in a large part due to the team approach and practices implemented during construction.

Share

COinS
 
Jun 29th, 4:00 PM Jun 29th, 6:00 PM

South Channel Dam Rehabilitation Project - Successfully Addressing Dam Rehabilitation Challenges

Portland, OR

The Post Falls South Channel Dam is located on the Spokane River in Post Falls, Idaho. The concrete gravity dam was constructed in 1906 and was recently rehabilitated. The rehabilitation project included several design elements; the primary objectives were the replacement of the six spillway gates and hoists and significant rehabilitation of the concrete. The South Channel Dam rehabilitation encountered several challenges due to the age and condition of the existing structure, the large scale of the rehabilitation, and the location of the project. The concrete rehabilitation addressed several challenges which are presented in detail. The existing concrete consisted of cyclopean concrete; concrete demolition and surface preparation also revealed large voids and substantial areas of low strength material. This paper presents lessons learned along with procedural methods implemented for effective change management during construction. The project was ultimately a success in a large part due to the team approach and practices implemented during construction.